tisdag 29 maj 2018

Låna till en begagnad bil

Är du som många andra personer ute efter att köpa en begagnad bil, då är du verkligen inte ensam. Faktum är att de flesta bilar som säljs i Sverige och i övriga Europa är just begagnade bilar. De nya bilarna är för många bara en dyr dröm och kostnaderna för en helt nytillverkad bil är ofta för stora för många personer. En begagnad bil som bara har något år på nacken kan vara upp till 20-30% billigare än en helt ny bil.

För att kunna köpa en dyrare begagnad bil måste många ta ett lån för att kunna finansiera själva bilköpet och här finns det en hel del man bör tänka på såsom vilket form av lån man skall ta och har möjlighet till.I regel kan man säg att om man köper en dyrare begagnad bil av en bilhandlare som har tillstånd och är auktoriserad så har man ofta möjlighet att genom banken ta ett så kallat billån. Dessa lån är utformade så att du sätter bilen som säkerhet för lånet och betalar en kontantinsats som brukar ligga runt 20% av det totala lånebeloppet. Resterande 80% av kostnaden täcker du med billånet.

Ett billån brukar vara mer förmånligt än ett vanligt privatlån eller blancolån som det även heter. Har du ej tillräckligt med kapital för att betala kontantinsatsen så kan du ta ett privatlån för att täcka den biten och på det sättet låna till hela beloppet på den begagnade bilen. Om du däremot köper din begagnade bil av en privatperson vilket är absolut vanligast så har du oftast inte möjlighet att ta ett billån utan hänvisas till att ta ett blancolån utan ställd säkerhet. Ett blancolån är just ett lån utan att du behöver sätta bilen som säkerhet för lånet och därav blir dessa lån ofta lite dyrare än ett regelrätt billån. Fördelen är att du kan låna på hela beloppet och inte behöver sätta bilen som säkerhet.Innan man tar ett lån för att finansiera sin begagnade bil så bör man se över sin ekonomi och aldrig låna mer pengar än att man vet att man har marginal för att kunna betala tillbaka pengarna till banken. Därav är det viktigt att man inte köper en bil som ligger över ens prisklass att även äga.

Att äga en bil av lyxigare modell är dyrt om man behöver byta delar, serva bilen och annat som kan tänkas tillkomma. Därav är det vettigt att ta en bil som man vet att man även har råd att äga och förvalta. Fördelen med att köpa en begagnad bil är att dessa oftast inte tappar lika mycket i värde så snabbt som nyare bilar. köper du en bil som är 7 år eller äldre så har den ofta förmåga att kunna behålla sitt värde bättre om man sköter den. Genom detta är även lån till begagnad bil mer försvarbart ur en ekonomisk synvinkel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kostar bilresan?

 Att räkna ut vad en bilresa kostar kan vara svårt eftersom det beror lite på vad man vill räkna ut. Gäller det endast bränslekostnaden, ell...